Kuvia Wanhan Liesniemen keväästä 2017. Tänä keväänä on tilalle istutettu varsin paljon uusia taimia. Olemme perustaneet tammi- ja pähkinäpuumetsikön, joiden juuriin on ympätty tryffelisienen sienirihmoja (burgundin tryffeli), olemme istuttaneet pensasmustikoita, tyrnejä, ja perustaneet 500 omenapuun omenatarhan.  Kevättyöt alkoivat jo huhtikuun alussa perunanistutuksilla ja aikaisen herneen kylvöillä. Kevät 2017 ei vain ole ollut kovin suosiollinen ja lämmin, vaan päinvastoin hyvinkin, ellei poikkeuksellisen kylmä. Huhtikuukin oli lämpimän alun jälkeen pääosin hyvin talvinen, ja jopa vapun ajan lyhyen lämpimän jakson jälkeen toukokuun 10. paikkeilla oli muutama todella kylmä päivä jolloin satoi jopa lunta. Kaikesta tästä huolimatta kesäkuun alussa viljat näyttävät hyvin kasvavilta, varhaisvihannekset ovat vaan aikataulusta aika paljon jäljessä.

Kevään ensimmäiset perunamaan muokkaukset huhtikuun alussa. Tällöin kevät oli vielä hyvin edennyt ja vaikutti siltä, että voisi tulla aikainen kevät….maa oli mukavan kuohkeaa, ja ilma lämmin.

Perunamaan äestystä (huhtikuun alku).

 

Tryffelimetsän perustamisen pohjustusta, pH-tason nostoa kohti 7.5 arvoja. Syksyllä 2016 lohko kalkittiin jo 24 000 kg/ha kalkitustasolla, mutta nyt katsottiin vielä tarpeelliseksi nostaa kalkitustasoa 6000 kg/ha:lla. Burgundin tryffeli tammien ja pähkinäpuiden juurissa kun vaatii reilusti yli 7 olevia pH-arvoja.

Lisäkalkitusta keskipakolevittimellä (rakeistettu kalkki).

Rakeistetun kalkin levitystä tulevalle tryffelimetsän pohjalle.

 

Pensasmustikoiden taimia, valmiina istutukseen.

Pensasmustikat odottamassa maahan pääsemistä.

Tässä on omenapuiden taimia. Tänä vuonna perustettiin uusi omenatarha, noin 500 puuta.

Omenapuiden taimet ovat paljasjuurisina ensin. ns valeistutettu tilapäiseen paikkaan (turpeeseen), josta ne sitten istutetaan varsinaiseen kasvupaikkaansa.

Tähän tulee pensasmustikan rivejä. Tässä taas on pH:n tavoitearvo 4,5-5.

Burgundin tryffelille vedetään tammien rivistöiden katteeksi biohajoava Bioska-kalvo.

Tähän istutetaan yli 500 tammea ja pähkinäpuuta yhteensä, ja näiden juuristoissa asuu tryffelisienen sienirihmasto. Satoa on odotettavissa 6 – 7 vuoden kuluttua, jos huolehditaan kasteluista, rikkaruohoista ja pH:n tasosta jne. Itsestään, ilman hoitamista tryffelit eivät alkuunsa pärjää.

Biohajoavan Bioska-kalvon levitystä muovinlevityskoneella.

Tähän tulee tyrnilohko. Karu hiekkainen rinne kuivana kasvualustana on mitä sopivin tyrnille.

Kevään ensimmäiset oraat pinnalla parin viikon päästä kylvöistä. Kylvöpäivä 5.5. ja lajike Zebra (kevätvehnä).

 

Tammet ja pähkinäpuut istutettuina. Tästä se alkaa se tryffelinkasvatus.

 

Tammet ja pähkinäpuut kasvavat valoa läpäisevissä muoviputkien (rungonsuojien) sisällä. Aita peuroja ja kauriita vastaan tehdään kesällä myöhemmin.

Tammi istutettuna lähikuvassa.

Rakennuskonservointia: keskiaikaisen kivikellarin rappausta hydrostaattisen kalkkilaastin kanssa. Laastin ominaisuudet vastaavat keskiaikasen kalkkilaastin ominaisuuksia täysin.

Kukkasia ja koneita. Norjan angervot kukassa, etualalla luotettavaa Sinistä Voimaa…

Kevään oraat nousivat tasaisesti pintaan. Kiitos sadekuurojen.

Omenapuurivistöä. Näihin kääpiöiviin runkoihin tulee vielä syksymmällä suuremmat tuet, ja koko tarha ympäröidään tukevalla aidalla peurojen ja kauriiden torjumiseksi.